Direktlänk till inlägg 20 mars 2011
Jag fick ett sånt där huslighetsryck som jag får ibland igår och improviserade ihop både ett bröd och någon form av snickers. Tänkte dela med mig av grundtankarna och hur jag gjorde här. Jag är inte så mycket för sånt där med mått utan höftar hej vilt. Men ingredienser kan jag ju dele med mig av.
Improviserat saftigt matbröd
Jag smulade mer jästen i en stor bunke och värmde upp vattnet till fingervärme tillsammans med margarinet. Sen löste jag upp jästen i lite av vattnet tillsammans med en lagom mängd salt (kanske 2 tsk) och när jästen är ordentligt upplöst häller jag på resten av vattnet. Blandade sedan i den rivna moroten och det rivna äpplet i vätskan. Sen börjar jag hälla på mjöl, ytters lite vetemjöl till att börja med sedan jobbar jag in rågsikt tills degen släpper bunken. När degen var klar fick den jäsa i en halvtimme och sedan knådade jag den ordentligt på mjölat bakbord (älskar att knåda degar!) innan jag helt sonika plattade ut den på en plåt med bakplåtspapper och lät den jäsa en sväng till. När den jäst igen så naggade jag jättebullen med en gaffel och stoppade in den i ugnen på 175 grader i lite drygt en halvtimme. Klart!
Improviserad snickers
Tog en klick margarin (kanske 40g) och ungefär lika mycket socker och smälte i en kastrull. Slängde sen i en stor klick jordnötssmör (ung. motsvarande mängden margarin och socker tillsammans) och rörde ut i margarinet. Därefter hällde jag på havregryn (skulle tro att det blir ännu godare med typ Rice Crispies, så gör de på Kaffehuset Storken inne i Uppsala) så mycket att alla täcktes av margarin/socker/jordnötssmörssmeten. Bredde ut blandningen i en liten form med bakplåtspapper i ca 1 cm tjockt och slängde in i frysen för att stelna (jag är lite otålig). Sen bredde jag på den smälta chokladen men kom i efterhand på att jag antagligen hade kunnat riva chokladen över den varma smeten så hade den smält av sig själv. Det här blev hysteriskt gott!
Jag har den här inställningen till det mesta jag lagar. Gillar att improvisera och chansa lite och allra oftast blir det väldigt lyckat, ibland misslyckas det såklart (som middagen jag lagade efter dessa enorma bakverk. Blä!) men överlag blir det gott. Det är hiskeligt roligt och trevligt att pyssla och pilla i köket.
Egentligen är jag ju student. Läser till lärare för förskoleklass till år 3, dvs de första fyra åren i skolan, på Luleå Tekniska Universitet. Men just nu upptar ritandet, scannandet och kopierandet alla mina tankar och jag tänker lite som så att om d...
Ja, jag kommer att finnas på plats under Stockholms Internationella Seriefestival. För första gången ska jag blotta mitt serieskapande för allmänheten och serie-eliten. Gissa om jag är nervös! Den senaste tiden har jag filat på ett fanzine...
Nu är den här recensionen ute i Röd Press så då måste jag ju publicera den här på bloggen också. ”Serier mot rasism” – en tuschfläckig näve i nyllet på rasisterna ”Serier mot rasism” är ett projekt som drogs...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 | 27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|